Logo Incura EPD software voor professionals in de zorg
Hoe start je je eigen logopediepraktijk. Incura EPD legt het uit.

Gefeliciteerd, je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een logopediepraktijk starten! Denk er wel aan dat de overheid streng controleert op het naleven van de regels als het gaat om zelfstandige in de zorg. Het is dus van belang dat je goed weet welke stappen je moet doorlopen en welke regels er van toepassing zijn. In dit artikel helpen wij je om in 8 stappen een vliegende start te maken met jouw logopediepraktijk.

Stap 1: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wil je een logopediepraktijk starten, is de eerste stap dat je jouw praktijk inschrijft bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het inschrijven is een verplichting voor elke zelfstandige ondernemer. Wanneer je je inschrijft, wordt je ook direct aangemeld als ondernemer bij de belastingdienst. Je ontvangt dan ook direct een fiscaal nummer.

Stap 2: Aanvragen van de AGB code

Iedere zorgverlener, praktijk of instelling heeft een unieke AGB-code nodig (Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners). De code wordt landelijk gebruikt binnen het elektronische communicatie- en declaratieproces tussen zorgverlener en zorgverzekeraar. Op deze manier kan de zorgverzekeraar controleren van welke zorgverlener de declaratie afkomstig is en of de gegevens juist zijn. De AGB-code kun je hier aanvragen.

Stap 3: Modelovereenkomst afsluiten

Wanneer je afwezig bent in jouw praktijk, bijvoorbeeld tijdens ziekte of vakanties, is het handig om een waarnemer voor je praktijk te regelen. Wel is het dan van belang dat je een modelovereenkomst maakt. Met de modelovereenkomst wordt voorafgaand aan het aannemen van een opdracht, vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet. Dit is een belangrijk document voor de overheid, omdat de uitkomst van de modelovereenkomst veel gevolgen heeft voor de belasting, rechten en plichten van beide partijen.

Stap 4: Je tarief vaststellen

Bij het starten van een logopediepraktijk hoort ook het vaststellen van je tarief. Je bent hier niet geheel vrij in. Dit komt omdat de overheid het zorgkader bepaald waarin maximale tarieven zijn opgenomen. Ondernemers die werkzaam zijn in de zorg, zoals logopedisten, worden vrijgesteld van btw.

Stap 5: Een logopediepraktijk starten? Denk aan je verzekeringen!

Als ondernemer in de zorg is het verstandig om je goed te verzekeren. Denk hierbij niet alleen aan de verzekeringen die je nodig hebt voor jouw praktijk, maar ook aan persoonlijke verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ongevallenverzekering.

Stap 6: Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden zijn de regels die jij als ondernemer wilt laten gelden op alle contracten die je gaat afsluiten. Het document, dat bedoeld is voor de klant of opdrachtgever, bevat de voorwaarden over bijvoorbeeld jouw diensten, de betaling en de aansprakelijkheid. Het opstellen van algemene voorwaarden beschermt je tegen veel voorkomende risico’s die bij het ondernemerschap horen.

Stap 7: Aanvragen VECOZO certificaat

Als je wilt declareren naar de verschillende verzekeraars heb je een VECOZO-certificaat nodig. VECOZO is het communicatiepunt die de declaraties tussen zorgverlener en verzekeraar verzorgt. Een certificaat is een digitale sleutel waarmee je zelfstandig kunt declareren. Je kunt het certificaat hier aanvragen.

Stap 8: Een logopediepraktijk starten? Denk aan jouw EPD software!

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen bij jouw zorgtaken is het verstandig om goed na te denken over geschikte EPD software. Met deze software worden onder andere medische patiëntengegevens in digitale vorm bewaard en beschikbaar gemaakt, met als doel het zorgproces te ondersteunen. Zo ben je met de juiste software minder tijd kwijt aan jouw administratie en kun je meer aandacht aan je patiënten besteden. Incura software is geschikt voor alle praktijk typen. Zo kun je bijvoorbeeld de patiëntendossier software aanpassen naar jouw wensen, je eigen zorgpad samenstellen, kiezen uit verschillende sjablonen of er zelf een maken. Daarnaast heb je met de Incura app altijd en overal toegang tot patiëntgegevens, 24 uur per dag, waar ook ter wereld. Ben je benieuwd wat Incura voor jouw praktijk kan betekenen, neem dan contact met ons op of vraag direct een demo aan via onderstaande button.